Is kefir gevaarlijk? 3 misvattingen over kefir
Bent u benieuwd wat de 3 grootste misvattingen over kefir zijn en wilt u antwoord op de vraag of kefir mogelijk gevaarlijk is? In dit artikel leest u het!
1. De gisten en bacteriën in kefir zijn niet gevaarlijk, maar juist heel gezond
AUTHENTIEKE KEFIRKORRELS VOOR HET MAKEN VAN WATER- EN MELKKEFIR
2. Kefir drinken of eten tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk
Doordat zelfgemaakte kefir een hele kleine hoeveelheid alcohol bevat, hetgeen ontstaat tijdens het fermentatieproces, denken veel mensen dat het niet veilig gedronken of gegeten kan worden tijdens de zwangerschap. Het Voedingscentrum geeft echter aan dat de hoeveelheid alcohol in kefir dusdanig laag is, dat dit geen negatieve effecten heeft tijdens de zwangerschap. Het wordt wel afgeraden om rauwe melk te gebruiken voor het maken van de melkkefir op het moment dat u zwanger bent. U kunt in dit geval beter gepasteuriseerde melk gebruiken.
3. Kefir is niet gevaarlijk voor kinderen
Een andere misvatting over kefir is dat het gevaarlijk zou zijn voor jonge kinderen. Het klopt weliswaar dat kefir een kleine hoeveelheid alcohol bevat, maar het alcoholpercentage is verwaarloosbaar. Om ervoor te zorgen dat uw kefir zo min mogelijk alcohol bevat, dan is het raadzaam om de fermentatietijd te verkorten. Daar waar u melkkefir normaal gesproken bijvoorbeeld 48 uur laat fermenteren, kunt u dit reduceren tot bijvoorbeeld 24 uur.