6 tips om waterkefirkorrels sneller te laten groeien
AUTHENTIEKE WATERKEFIRKORRELS VOOR HET MAKEN VAN WATERKEFIR
1. Laat zojuist bezorgde waterkefirkorrels acclimatiseren
Waterkefirkorrels vinden het niet zo fijn om per post te reizen. Nadat u uw kefirkorrels hebt ontvangen, is het daarom belangrijk om ze een tijdje te laten wennen aan de nieuwe omgeving. Dit noemen we ook wel ‘acclimatiseren’. U kunt na ontvangst van de waterkefirkorrels er wel direct waterkefir mee bereiden, maar u zult merken dat de kefirkorrels de eerste paar oogsten niet of nauwelijks groeien. Hoe lang het precies duurt voordat de waterkefirkorrels weer gaan groeien is van verschillende factoren afhankelijk. Het kan zijn dat de waterkefirkorrels na enkele bereidingen al groeien, maar dit kan in sommige gevallen tot wel twee weken duren. Daarnaast is het er ook van afhankelijk of u levende waterkefirkorrels of gedroogde waterkefirkorrels hebt gekocht. Gedroogde waterkefirkorrels hebben namelijk wat meer tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe omgeving. Even geduld dus! In de tussentijd kunt u natuurlijk al wel genieten van uw heerlijke zelfgemaakte waterkefir.
2. Voeg voldoende voeding aan uw waterkefirbereiding toe
Net als planten, dieren en mensen, hebben ook waterkefirkorrels voeding nodig om te kunnen groeien. Zeker als u de waterkefirkorrels net hebt ontvangen, is het aan te raden om wat extra voeding toe te voegen. Ververs het water waarin de waterkefirkorrels groeien minimaal elke 48 uur en voeg hier steeds opnieuw suiker en vruchten aan toe. Voor een optimaal groeiproces moet u per 100 gram levende waterkefirkorrels 40 gram suiker toevoegen. Voeg daarnaast ook wat extra vruchten toe. Daar zijn de waterkefirkorrels gek op!
3. Zet uw waterkefirbereiding op een warme plek
Waterkefirkorrels groeien het best als het lekker warm is. Je kunt de waterkefirbereiding daarom het best op een warme plek zetten. Wel is het belangrijk om de weckpot nooit in direct zonlicht te zetten, want hier kunnen de kefirkorrels niet zo goed tegen. Waterkefirkorrels groeien het best bij een (kamer)temperatuur tussen de 20℃ en 25℃. Een hogere temperatuur tot wel 30℃, is voor waterkefir ook prima. Een lagere temperatuur dan 20℃ wordt afgeraden als je de waterkefirkorrels graag zo snel mogelijk wilt laten groeien.
4. Zet de waterkefirkorrels niet te vaak in de koelkast
Waterkefirkorrels kunnen voor langere tijd worden bewaard in de koelkast, zonder dat u er een waterkefirbereiding mee hoeft te maken. Toch wordt het afgeraden om de waterkefirkorrels te vaak in de koelkast te zetten, want als je de kefirkorrels weer uit de koelkast haalt duurt het een tijdje voordat ze weer gaan groeien. Door de waterkefirkorrels regelmatig in te koelkast te zetten, belemmer je daarom als het ware het natuurlijke groeiproces.
5. Gebruik de juiste materialen tijdens het bereiden van waterkefir
Voor een optimaal groeiproces is het belangrijk om de juiste materialen te gebruiken tijdens het bereiden van uw waterkefirdrank. Door het gebruik van metalen materialen kunnen de waterkefirkorrels namelijk worden aangetast, wat ervoor zorgt dat ze niet of nauwelijks meer groeien. Daarnaast kan het gebruik van metaal er zelfs voor zorgen dat uw waterkefirkorrels in volume afnemen. U kunt voor het bereiden van waterkefir daarom het best materialen die gemaakt zijn van kunststof gebruiken.
6. Zoek de optimale verhoudingen en vruchtensoorten voor uw waterkefir
Hoewel er wel degelijk richtlijnen zijn voor de verhoudingen water, suiker, kefirkorrels en vruchten, is het aan te raden om ook zelf op zoek te gaan naar de verhouding die voor uw waterkefirkorrels optimaal is. Welke verhouding voor een optimaal groeiproces zorgt is namelijk ook afhankelijk van de omgeving waarin de waterkefirkorrels groeien en het jaarseizoen. Probeer daarom zeker zelf eens wat andere verhoudingen uit en gebruik eens wat andere vruchtensoorten dan normaal. De kans is groot dat dit het groeiproces van je waterkefirkorrels bevordert!